Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 02.04.2010

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Placek z rabarbarem"

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 23 dag cukru
  • 150 ml mleka
  • 34 dag mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • pół cytryny
  • 9 dag masła
  • 50 dag rabarbaru
  • 25 dag twarogu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • płatki migdał
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 60 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr

  2. Krok pierwszy

  3. Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 dag cukru, połowę ciepłego mleka i 2 dag mąki. Przygotowane utrzyj. Odstaw zaczyn pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).

  4. Krok drugi

  5. dag mąki odłóż, resztę wsyp do miski. Dodaj 5 dag cukru, szczyptę soli i 2 jajka. Wsyp skórkę z połowy cytryny. Dodaj 6 dag rozpuszczonego masła i zaczyn. Wyrób ciasto, odstaw na godzinę.

  6. Krok trzeci

  7. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Wsyp do garnka z wodą i 3 dag cukru, gotuj 2 minuty. Pozostaw w wywarze do ostudzenia. Następnie odlej na sicie, pozostaw do całkowitego osączenia.

  8. Krok czwarty

  9. Twaróg zmiel, wymieszaj z jajkiem, 10 dag cukru, cukrem waniliowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zagnieć kruszonkę z reszty mąki, masła i cukru. Odstaw do schłodzenia.

  10. Krok piąty

  11. Ciasto rozwałkuj, przełóż do pokrytej pergaminem formy. Porozkładaj kupki z masy serowej. Między nimi rozłóż rabarbar. Posyp kruszonką i 3 dag migdałów. Piecz 35 min w temp. 170 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń