Do góry

Desery Przepis na:

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3421

Dodano:

Odsłon: 1960

Pyszne ciasto z kremową masą przykryte delikatną bezą. Jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka- 2,5 szklanki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • masło- 1 kostka
  • masa:
  • cukier brązowy- 1 1/4 szklanki
  • mąka- 1/2 szklanki
  • sól- 1 płaska łyżeczka
  • żółtka- 9 szt.
  • kremówka- 330 g
  • rabarbar pokrojony w kostkę- 80 dag
  • beza:
  • białka- 9 szt.
  • cukier puder- 1 szklanka
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 2 i pół szklanki mąki wymieszaj z 4 łyżkami cukru i kostką masła. Zagnieć ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wylep ciastem. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 15 minut. W misce wymieszaj pół szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj za pomocą widelca ze śmietaną. Masę dodaj do sypkich składników. Dokładnie wymieszaj. Dołóż rabarbar. Połącz ze sobą. Wylej masę na podpieczone ciasto. Piecz przez godzinę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wyłóż na ciasto. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dannuta 19 maja Jaką wielkość foremki należy użyć do tego ciasta?Mam wszystkie produkty w domu , czekam tylko na odpowiedż.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń