Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z młodej kapusty z ziemniakami

Placki z młodej kapusty z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 10866

Dodano:

Odsłon: 21008

Smakują wybornie i są proste w wykonaniu, na szybki obiad w sam raz.

Składniki

  • Kapusta młoda 1 główka
  • Ziemniaki 5 szt. (dużych)
  • 2 jajka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Mleko ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki, cebulę obrać zetrzeć na tarce, a kapustę drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, po czym razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, wlać mleko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor tak aby placki nie były surowe. Podawać z ketchupem lub kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń