Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 195

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i dyni są bardzo smaczne i delikatniejsze od samych ziemniaczanych.

Składniki

  • ziemniaki 1/2 kg
  • dynia 30 dag
  • cukinie małe 1 szt ( zielona)
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • majonez light 1 łyżka
  • sól , pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać nadmiar wody.

  2. Obraną dynię bez pestek i cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć.

  3. Odciśniętą dynię i cukinię połączyć z ziemniakami, dodać jajko i obie mąki.

  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem, wymieszać.

  5. Na rozgrzaną patelnię z olejem łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
    Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń