Do góry

Przekąski Przepis na:

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 1497

TROSZKĘ PRACOCHŁONNY ALE ZA TO SMACZNY POMYSŁ NA OBIAD LUB KOLACJĘ :))

Składniki

  • ziemniaki, 0,5-1KG
  • cebulka, 1 pęczek
  • majonez, 4 łyżki
  • śmietana kwaśna, 3 łyżki
  • rzodkiewka, 1 pęczek
  • sałata lub kapusta pekińska, kilka liści
  • marchewka, 1 szt.
  • mąka, 2-4 łyżek
  • jajko, 1 szt.
  • resztki mięsa, może być kotlet,filet z kurczaka lub inne
  • pomidor, 2-3 szt.
  • ogórek świeży lub konserwowy, 2-3 szt.
  • sól, pieprz
  • oliwa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę drobno siekamy i mieszamy z majonezem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Rzodkiewkę, pomidory i ogórki pokroimy w plasterki.Startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i ziemniaki mieszamy z mąką i jajkiem. Tak zrobione ciasto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej formując owalne placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na talerzu kładziemy najpierw jeden placek a na niego kawałki mięsa później pomidora, ogórka i rzodkiewkę. Wszystko polewamy sosem i przykrywamy drugim plackiem.

  2. SMACZNEGO:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń