Dania główne Przepis na:
Placuszki z dyni

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 39
Dodano: 22.10.2008
Odsłon: 4532
Składniki
- zmiksowana dynia, 2 szklanki
- Mąka pszenna, 3-4 łyżki
- jajka, 2 sztuki
- cukier waniliowy, 1/2 opakowania
- olej do smażenia, 4-5 łyżek
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy wnętrze tak aby pozostał sam miąższ, następnie albo ją ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy blenderem. Do przetartej dyni dodajemy cukier waniliowy, jajka i mąkę, i tu uwaga:ilość maki zależy od soczystości dyni, jeżeli jest ona bardzo soczysta to należy dodać trochę więcej mąki. po wymieszaniu składników masa powinna mieć konsystencję pół gęstą taką mniej więcej jak na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor okrągłe placuszki delikatnie je przewracając. Można podawać polane gęstą śmietaną i posypane cukrem lub posypane cukrem pudrem. Danie jest bardzo delikatne i smaczne. Polecam.
Komentarze do przepisu (0)