Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z kurczaka i pieczarek

Placuszki z kurczaka i pieczarek

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6287

Dodano: 08.08.2010

Odsłon: 46998

Pyszne danie mięsno-warzywne z dodatkiem sosu czosnkowego , które może być podane na obiad jak i samodzielne danie. POLECAM!

Składniki

  • cały filet z kurczaka
  • pieczarki, 20 dkg.
  • ser żółty starty, 20 dkg.
  • BIAŁA CZĘŚĆ PORA
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Mąka pszenna, 2łyżki
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • jajka, 3 szt.
  • sól, pieprz. czosnek suszony, papryka słodka, do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę

  2. Pieczarki obrać i pokroić w paski.

  3. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.

  4. Por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki

  5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Soli dodajemy nieco więcej, ponieważ pieczarki nie były wcześniej niczym doprawiane i "zabiorą dla siebie" sporo soli.

  6. Jajka roztrzepujemy i dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy czosnek. Dokładnie wyrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. Wlewamy do mięsnej masy , mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.

  7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy do ziemniaczków lub ryżu i z sosem czosnkowym, na który podam przepis. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 sierpnia 2012 Już kilka razy Twoje placuszki gościły na moim stole.Są przepyszne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbara_el 23 sierpnia 2010 Robiłam takie podobne kiedyś. Dzieki za przypomnienie. Ląduje w ulubionych!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Moniqda 23 sierpnia 2010 zrobię to na niedzielę, podoba mi się - na razie do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 sierpnia 2010 Aranelka, szczerze powiem, że nie próbowałam robić z mielonego mięsa, ale możesz spróbować. Zawsze to będzie nowe doświadczenie kulinarne i może nawet lepsze w smaku. Myślę, że warto wypróbować Twój pomysł. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 10 sierpnia 2010 racja , przepis świetny i można go podrasować "pod siebie", tak właśnie zrobię :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aranelka 10 sierpnia 2010 a czy można zamiast całego filetu użyć mięsa mielonego z kurczaka? :>

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 sierpnia 2010 Tak masz racje przepis można modyfikować na różne sposoby. Słyszałam, że z dodatkiem boczku wędzonego jest bardzo dobry. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń