Dania główne Przepis na:
Placuszki z kurczaka i pieczarek

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7041
Dodano: 08.08.2010
Odsłon: 47869
Składniki
- cały filet z kurczaka
- pieczarki, 20 dkg.
- ser żółty starty, 20 dkg.
- BIAŁA CZĘŚĆ PORA
- 2 łodygi selera naciowego
- Mąka pszenna, 2łyżki
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajka, 3 szt.
- sól, pieprz. czosnek suszony, papryka słodka, do smaku
- olej do smażenia
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę
-
Pieczarki obrać i pokroić w paski.
-
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
-
Por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki
-
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Soli dodajemy nieco więcej, ponieważ pieczarki nie były wcześniej niczym doprawiane i "zabiorą dla siebie" sporo soli.
-
Jajka roztrzepujemy i dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy czosnek. Dokładnie wyrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. Wlewamy do mięsnej masy , mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
-
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy do ziemniaczków lub ryżu i z sosem czosnkowym, na który podam przepis. Życzę SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (11)

Ewaaa 02 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
jutro robię na obiad :), pychotki !1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 30 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Już kilka razy Twoje placuszki gościły na moim stole.Są przepyszne:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

barbara_el 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Robiłam takie podobne kiedyś. Dzieki za przypomnienie. Ląduje w ulubionych!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Moniqda 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
zrobię to na niedzielę, podoba mi się - na razie do ulubionych :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Muszę wypróbować!1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 10 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Aranelka, szczerze powiem, że nie próbowałam robić z mielonego mięsa, ale możesz spróbować. Zawsze to będzie nowe doświadczenie kulinarne i może nawet lepsze w smaku. Myślę, że warto wypróbować Twój pomysł. Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 10 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
racja , przepis świetny i można go podrasować "pod siebie", tak właśnie zrobię :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Aranelka 10 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
a czy można zamiast całego filetu użyć mięsa mielonego z kurczaka? :0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 08 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
robię podobne pyszne polecam....1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 08 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Tak masz racje przepis można modyfikować na różne sposoby. Słyszałam, że z dodatkiem boczku wędzonego jest bardzo dobry. Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz