Do góry

Przetwory Przepis na:

Płatki róż ucierane z cukrem

Płatki róż ucierane z cukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 643

Jedna łyżka tak przygotowanych płatków różanych , zmieszana ze słoiczkiem np powideł śliwkowych lub dżemu, dodana do pączków- wypełni dom cudownym aromatem.

Składniki

  • 3 kg czarnych porzeczek
  • 60 dag cukru
  • 1 szklanka wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki, przebrać, oberwać z gałązek i umyć.
    Przełożyć na sito by usunąć nadmiar wody.

  2. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Dzięki temu zabiegowi owoce nie będą przywierać do dna.
    Wrzucić porzeczki, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu około 30 minut aż owoce się rozpadną.

  3. Zmiksować. Przetrzeć przez sito i przełożyć do słoiczków.
    Pasteryzować 10 minut.
    Taki mus najbardziej smakuje do lodów i różnego rodzaju deserów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 lipca Wygląda pysznie,aż żałuję,że mamy prawie wszystką czerwoną.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń