Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor: Asiula21332

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 109

Dodano: 29.09.2011

Odsłon: 22691

Szybkie ciasto

Składniki

  • mąka, 3 szkl
  • kostka margaryny kasia, 1szt
  • smalec, 3 łyżki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajka, 5szt
  • 3łyżki kakao
  • cukier, 1szkl
  • 1 łyzke kartoflanki
  • dzem-obojetnie jaki, 1 słoiczek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.Do żółtek dodajemy Mąke,margaryne,smalec,cukier,proszek do piecz,wszystko ugniatamy i rozdzielamy na dwie części.Do jednej z nich dodajemy kakao i ugniatamy.Ciasta wkładamy do osobnych woreczków i wkładamy na 15 min do zamrażalki.Białka ubijamy ze szczypta soli,dodajemy 1szkl cukru i kartoflanke.

  2. Na spód układamy ciasto jasne(poprostu ugniatamy na blaszce tak aby dno bylo całe zakryte),na to wykładamy dżem potem kruszymy na to ciasto ciemne i ubita piane.Na góre pokruszyc reszte ciasta.Można posypac cukrem pudrem.

  3. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asiula21332 16 listopada 2011 Nie,wszystko sie upiecze,ale nie ugniata pani ciasta tylko pokruszy i w ten sposob zakryje dno,z ciastem ciemnym tak samo.Ciasto szybkie i łatwe:)Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kreolka 16 listopada 2011 Czy nie muszę podpiec spodu zanim wrzucę na ciasto dżem?? Mam zamiar upiec na weekend, wygląda pysznie :) Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń