Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia pieczone z fasolką w sosie pomidorowym

Podudzia pieczone z fasolką w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43511

Dodano:

Odsłon: 831

Jakoś mamy ogromny sentyment do fasoli w sosie pomidorowym. Zawsze kojarzy nam się z wakacjami, podawana jest w hotelowych restauracjach na śniadania, tzw. "bezpieczne”, angielskie. Tutaj troszkę pomieszaliśmy i użyliśmy do obiadu. Oczywiście taką fasolkę można przygotować samemu, jednak czasami po prostu nie chce się. Po prostu ciepło na dworze, działka, spacery i zwykłe leniuchowanie, daje się we znaki :P

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 puszki pieczonej fasoli w sosie pomidorowym (po 400 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • starty parmezan
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przyprawy mieszamy.
    Podudzia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy przyprawami.
    Do naczynia żaroodpornego przelewamy fasolkę, na niej układamy pałki kurczaka, posypujemy posiekaną cebulą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury180°C. Pieczemy 35 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy 10-15 min.
    Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń