Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Podudzia w kukurydzianej panierce"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Płatki kukurydziane przesyp do dużej foliowej torebki. Następnie ugniataj torebkę drewnianym wałkiem, aż drobniutko pokruszysz wszystkie płatki.
Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą oraz pieprzem. Na głęboki talerz wbij jajka. Roztrzep je widelcem. Na drugi talerz nasyp mąkę. Wymieszaj ją ze słodką i ostrą papryką. Na trzeci talerz nasyp pokruszone płatki kukurydziane. Mięso najpierw obtocz w mące z przyprawami. Potem zanurz w jajkach. Następnie panieruj w płatkach.
Tak przygotowane poddudzia ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 30 minut, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca. Podudzia w panierce kukurydzianej możesz także usmażyć w głębokim oleju.
Gotowe mięso podawaj z pikantnym keczupem albo sosem słodko-kwaśnym.Źródło: Naj