Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica w sosie borowikowym

Polędwica w sosie borowikowym

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3209

Dodano: 23.03.2017

Odsłon: 2944

Wieprzowa polędwica w połączeniu z sosem ze świeżych borowików to jest to!

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 500 g
  • rozmaryn suszony 1 łyżeczka
  • oliwa orzechowa 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
  • rozmaryn świeży 1-2 gałązki
  • Sos borowikowy :
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • borowiki świeże 300 g
  • śmietana 30 % 2/3 szklanki
  • zioła prowansalskie do smaku
  • vegeta do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i przyprawami. Następnie ułożyć gałązkę świeżego rozmarynu, zawinąć w folię aluminiową i na 2-3 godz. schować do lodówki. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp.ok. 200 stopni przez 30-35 min.

  2. Na maśle zeszklić cebulkę pokrojona w kostkę. Następnie dodać umyte i pokrojone borowiki. Usmażyć z dodatkiem przypraw. Na koniec wlać śmietankę, wymieszać.

  3. Gotowa polędwice pokroić w plastry, polać gotowym sosem. Podawać np. z frytkami i surówką z marchewki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń