Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem

Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 2586

Dodano: 05.11.2017

Odsłon: 665

Jak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka.

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • nieduże jabłko lub pół dużego
  • mała cebula
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • boczek cienko krojony ok 15 plastrów
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina miodu
  • sól pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
    Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy ok 5 minut
    Na koniec dodajemy posiekany świeży tymianek i ściągamy z pieca
    Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem
    Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem

  2. Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości
    Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka lub trzonaka noża
    Przez środek płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu
    Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu
    Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami
    Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie
    Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę

  3. Pieczemy ok 25 minut w 180oC
    Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy patyczek"
    Po upieczeniu dajemy polędwicy jeszcze kilka minut odpocząć najlepiej przykrytą folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 13 listopada Wlasnie drugi dzien jedlismy wraz z delikatnym sosem grzybowym. Wspaniale!! Dzisiaj bylo jeszcze lepsze , jak wczoraj:-)) Troszke tylko zmodyfikowalm przepis, mianowicie do cebulki i jabluszka dodalam tylko 1 lyzke bulki tartej, a mieso wewnatrz posmarowalam dodatkowo konfitura z zurawiany, jaka mi jeszcze zostala. Czas pieczenia sie nieco wydluzyl do 40 minut. Na pewno do powtorki. S U P E R :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń