Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z delikatnym sosem z sera pleśniowego i orzechami

Polędwiczki z delikatnym sosem z sera pleśniowego i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 301

Dodano:

Odsłon: 28032

Doskonale upieczone mięso z delikatnym sosem na bazie sera pleśniowego i orzechów. Niepowtarzalny smak.

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 3-4 sztuki
  • ząbki czosnku, 3-4 sztuki
  • olej lub oliwa, 1 łyżka
  • ser z pleśnią (np. Lazur), 15-20 dkg
  • orzechy włoskie (pokruszone), spora garść
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyć i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do oliwy.

  2. Tak przygotowaną oliwą natrzeć dokładnie mięso, przykryć naczynie i wstawić na 30 min. do lodówki. Uwaga: ja nie solę, bo sos jest słony!

  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. mieso położyć do brytfanki i piec 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec 20 min.

  4. 5 minut przed końcem pieczenia położyć na mięso plastry sera i posypać orzechami. Piec około 5 min. a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso na ok. 15 min.. Ser wraz z oliwą oraz orzechami stworzy delikatny i smaczny sos, którym polać mięso przed podaniem na stół. Podawać z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sms1962 10 marca 2010 mam problem bo nie zawsze mieso wychodzi takie jakbym chcial to znaczy albo jest za dlugo pieczone albo .... wlasciwie za krotko nigdy :-) Oczywiscie wynika to z faktu, ze w piecyku gazowym trudno jest nagle zmniejszyc temperature. No to eksperymentuje z czasem :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 10 marca 2010 Skoro smakowało Annuar, która nie przepada za orzechami i serem pleśniowym, to trzeba sobie wyobrazić, jak smakowało mi, skoro te składniki ubóstwiam ;) Polędwiczki są PRZEPYSZNE i mało czasochłonne. Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 01 lutego 2010 Wypróbowałam w weekend ten przepis i jest bardzo smakowity. Nie przepadam ani za orzechami włoskimi, ani za serem pleśniowym w wydaniu "solo", ale mieszanka upieczonego mięsa, orzechów i sera w oliwie czosnkowej okazała się bardzo smaczna. Jest to więc danie nie tylko dla amatorów serów pleśniowych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna76 31 stycznia 2010 Przepis super! Uwaga z solą - polędwicy podczas przyrządzania się nie soli ponieważ stwardnieje!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zibon 31 stycznia 2010 Polędwica powinna być lekko różowa wewnątrz. Ta widocznie była zbyt długo pieczona.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 stycznia 2010 Ojej, jakie szybkie, a efektowne danie :) Super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 28 stycznia 2010 Dzięki :) to prostsze niż myślałam, na pewno wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sms1962 27 stycznia 2010 Sorki, ale jakiś błąd w systemie sprawił, że przepis sie urwał. Dopiero teraz zauważyłem i uzupełniłem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń