Do góry

Desery Przepis na:

półkruche ciasto ze śliwkami…

półkruche ciasto ze śliwkami…

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17348

Dodano:

Odsłon: 56196

pyszne ciasto ze śliwkami które mamy gotowe w niecałą godzinkę. Wystarczy zagnieść ciasto ułożyć owoce i do piekarnika; nie musimy czekać aż się schłodzi itp.. Ja swoje piekłam ok 30 minut bo lubię „jasne” ciasta takie ledwo upieczone…

Składniki

  • 2 szkl maki pszennej
  • 1 szkl krupczatki
  • 3/4 szkl cukru
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu
  • śliwki
  • cukier puder do posypania
  • ok 2 łyżek bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25x21cm wykładamy papierem.

  2. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większą częścią ciasta wykładamy dno formy; posypujemy bułką tartą i układamy śliwki. Na wierzch kruszymy resztę ciasta.

  3. Pieczemy ok 35-45 minut w 180st. Kiedy trochę przestygnie posypujemy cukrem pudrem…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 26 lipca 2015 czy ten ocet może być jabłkowy
i czy jest w ogóle potrzebny?
Jaką rolę spełnia w tym cieście?
Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń