Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Półksiężyce migdałowe"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 446
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13085
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 99
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 446
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13085
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone migdały oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wówczas możesz dodać żółtko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godziny.
Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce. Ciastka ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości między ciastkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut, na złoty kolor.
Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, wcześniej wymieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.Źródło: Tina