Do góry

Zupy Przepis na:

Polska zupa ogórkowa - klasyk

Polska zupa ogórkowa - klasyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4257

Dodano:

Odsłon: 2721

Chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup - ogórkowa z ryżem. Smaczna i sycąca. Ugotowana na mięsnym wywarze jest jednak trochę kaloryczna. Ale od czasu do czasu...

Składniki

  • włoszczyzna na zupę
  • mostek wołowy - ok. 30 dag
  • kurczak - ćwiartka
  • ogórki kiszone - ok. pół kilograma
  • ryż - 4 - 5 łyżek
  • słodka śmietanka 18% - ok. 200 ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj rosół - umyj dokładnie mięso, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy wytworzy się piana - możesz ją zdjąć, jeżeli zależy ci na tym, aby rosół był klarowny - wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.

    Gotuj na małym ogniu ok. 45 - 60 minut. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze minimum pół godziny.

  2. Przecedź rosół, mięso odłóż (np. do gołąbków), warzywa wyrzuć.
    P.S. Psu bardzo smakowała kostka wołowa :-)

  3. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki i wrzuć do gorącego wywaru. Ja dodaję razem z wodą - do smaku.
    Pogotuj chwilę i wrzuć ryż. Gotuj, aż będzie "al dente".
    Jeżeli lubisz - dopraw śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń