Do góry

Desery Przepis na:

Pomidorki po krakowsku

Pomidorki po krakowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Pomidorki po krakowsku"

Składniki

  • Składniki (na 6 porcji) 6 średnich pomidorów
  • 6 łyżek kaszy krakowskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek bazylii
  • po 2–3 gałązki mięty i natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika (ew. pestek dyni albo orzeszków piniowych)
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Połówki pomidorów posól w środku. Postaw je odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż wycieknie sok.

  2. Kaszę ugotuj na sypko w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz, przestudź. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Zioła opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.

  3. Kaszę wymieszaj z ziołami oraz pestkami słonecznika. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z oliwą i nałóż do wydrążonych pomidorów. Postaw je na talerzykach. Udekoruj odłożonymi ziołami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń