Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidorowa rolada

Przepis dnia 2018-03-15
Pomidorowa rolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3642

Dodano:

Odsłon: 10636

Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. Ale nie o niej będzie tym razem. Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowa rolada. Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Zachwycił mnie jej kolor i składniki. Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli ;)

Składniki

  • pól szklanki gorącej wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 8-10 plasterków szynki konserwowej
  • kawałek czerwonej papryki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.

  2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

  3. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

  4. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

    Przed podaniem kroimy w plastry.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izaa_a 15 marca 2018 ja tej ze szpinakiem nie cierpię; więc ta propozycja jest w sam raz dla mnie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 marca 2018 Dostałam rozbieżnego zeza. Jest cudna. Zabieram do plagiatorka - w tym roku w święta na stole będzie królowała czerwona rolada (zielona się "opatrzyła" przy tym cudzie. Dzięki za przepis i motywację :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 12 marca 2018 Pięknie się prezentuje.Szpinakową robiłam muszę wypróbować pomidorową.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń