Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym

Pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 377

Dodano:

Odsłon: 7505

Sycąca, odżywcza zupa na zimne dni. W dodatku robi się szybciutko i łatwo.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kółka, seler w talarki, cebulę i imbir jak najdrobniej w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

    2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz np. smalec. Dodajemy cebulkę i mięso. Smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając. Jak cebulka się zeszkli, dodajemy resztę pokrojonej włoszczyzny. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy soczewicę i podlewamy odrobiną wody, aby się tylko poddusiło.

    3. Powoli wlewamy przecier pomidorowy, rozcieńczamy go wodą. Jeśli chcemy żeby zupa była bardzo gęsta, pomijamy wodę.

    4. Czerwoną soczewicę bardzo łatwo przegotować i zrobi się nam papka. W przepisie ma wyjść lekko chrupka. Sekret tkwi w tym aby szybko doprowadzić do wrzenia, po czym równie szybko zmniejszyć ogień i gotować na najmniejszym. Gotujemy do 10 min.

    5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń