Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami

Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 908

Dodano:

Odsłon: 4027

Rozgrzewająca, gęsta zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, marchewką i batatami

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 litry wywaru warzywnego albo z kurczaka
  • 2 średnie bataty ( można zastąpić dynią)
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • ½ litra passaty pomidorowe
  • sol, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki cukru
  • do podania: jogurt naturalny, kolendra albo pietruszka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
    Marchewki pokroić w pół-plasterki.
    Przyprawy rozgnieść w moździerzu ( jeżeli nie są już zmielone).

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę smażyć, dodać czosnek, przyprawy i marchewki, chwilę podsmażyć mieszając. Całość zalać wywarem i gotować 20 minut.

  3. Bataty pokroić w kostkę. Po 20 minutach dodać do zupy razem z soczewicą i gotować 10 minut, następnie dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze 5 minut ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody). Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Podawać z natką pietruszki i łyżką jogurtu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 stycznia Uwielbiam!Soczewica często gości u mnie w zupkach:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń