Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowo-oliwkowa

Pomidorowo-oliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7133

Dodano:

Odsłon: 9907

pomidorowa w nowej odsłonie

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 litry wywaru z warzyw rosołowych
  • sól, papryka słodka i ostra w proszku - do smaku
  • po 1/2 łyżeczki oregano,bazylii i majeranku- u mnie suszone
  • 1 szkl. oliwek zielonych pokrojonych w krążki
  • 2 kopiate łyzki mąki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać, pokroić byle jak , osolić i dusić na oliwie ok. 15 min. Dodać je do wywaru, zagotować i zmiksować blenderem - doprawić i dodać zioła - gotować ok. 10 min.

  2. Zupę zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, zagotować i wyłączyć .

  3. Zupkę podajemy np. z makaronem koniecznie posypaną posiekanymi oliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń