Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory krojone do słoików na zimę

Pomidory krojone do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 76980

Dodano:

Odsłon: 7800

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory, są bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :).

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie słoików - 6x550 ml i 1x300 ml
  • 2,5 kg twardych i mięsistych pomidorów
  • na zalewę:
  • 1,5 kg pomidorów (mogą być miękkie)
  • 2 łyżeczki soli do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • dodatkowo dodam:
  • garść listków bazylii
  • kilka gałązek oregano
  • ostrą papryczkę
  • --------------------------------------------
  • wyparzone słoiki i wieczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję pomidory krojone:
    Pomidory zalewam wrzątkiem na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie), następnie przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.
    Obrane pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

    Tak przygotowane pomidory przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

  2. Teraz przygotuję zalewę:
    Pomidory zalewam wrzątkiem na około 2 minuty (tak żeby były całe zanurzone w wodzie), następnie przelewam zimną i obieram ze skórki.
    Obrane pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.

    Do pomidorów dodaję papryczkę, bazylię, oregano i rozdrabniam blenderem. Następnie dodaję sól, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 15 minut, tak żeby zalewa trochę zgęstniała – odparowałam około 200 ml płynu.

  3. Końcowe przygotowanie pomidorów:
    Tak przygotowaną zalewę rozlewam do słoików z pomidorami, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka, staram się również aby pomidory były przykryte zalewą. Pomidory po dodaniu zalewy odpowietrzam delikatnie potrząsając słoikiem lub odpowietrzam za pomocą noża, wkładając go do słoika i delikatnie ruszając pomidorami.

    Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym i mocno zakręcam wieczko.

  4. Pasteryzacja:
    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Słoiki możemy również pasteryzować na sucho w piekarniku.

  5. Pomidory krojone są gotowe, słoiki wstawiam do piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 sierpnia Swietny sposób na pomidory. W takiej postaci nadaja sie do wielu potraw.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń