Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowiec kajmakowo - brzoskwiniowy

Porzeczkowiec kajmakowo - brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 941

Dodano:

Odsłon: 4937

Ciasto zrobiłam wedle własne fantazji ze składników, które najbardziej mi smakują. Świetnym dodatkiem jest tu dżem porzeczkowy. Jego kwaskowaty smak przełamuje słodycz ciasta.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych
  • 1 i 1/3 kostki masła
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 żółtka
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 małe opakowanie herbatników jasnych
  • 300 ml śmietanki 30%
  • czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji
  • masa kajmakowa o smaku waniliowym ok. 460 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami.

    Wyłożyłam do blachy 24 cm x21 cm wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach

  2. Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie.
    W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie i cukier.
    Wlewałam strużką do gotującego się soku energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki w budyniu.

    Odstawiłam do ostygnięcia.

  3. Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń.

    Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy.

    Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową.

    Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne.

    Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta.

    Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki.

  4. Do masy budyniowej na bazie soku z brzoskwiń można dodać pokrojone drobno brzoskwinie. Do zrobienia tego budyniu miałam sok z brzoskwiń w puszce.
    Dżem porzeczkowy im bardziej kwaśny tym fajniej będzie kontrastować ze słodyczą ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń