Do góry

Desery Przepis na:

Postna kapusta z grzybami z Podhala

Postna kapusta z grzybami z Podhala

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Postna kapusta z grzybami z Podhala"

Składniki

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 jagody jałowca
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umyj, zalej wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty.

  2. Kapustę opłucz, osącz, potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością przegotowanej, gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz jagody jałowca. Gotuj przez 35 minut bez przykrycia.

  4. Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj razem, jeszcze 15-20 minut na małym płomieniu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku.

  5. Odparuj nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna (najlepiej postaw garnek na płytce).

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń