Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam boczniaki. Zawsze szukam przepisów na nie. W tej wersji też polecam.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 640
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25759
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 640
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25759
Składniki
Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem, wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę, smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem. Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę jeszcze 3-4 minuty. Podałem gorącą z bagietką.