Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów

Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 92

Potrawka z mięsa, boczniaków i warzyw jest wyśmienita. Można ją podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 kalarepa
  • 1/2 pietruszki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por
  • 15-20 dag boczniaków
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, sos sojowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i blanszować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
    Do miseczki wlać oliwę, wsypać przyprawę bałkańską, wymieszać. Następnie dodać mięso, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na pół godziny.

  2. Mięso razem z marynatą włożyć na rozgrzaną patelnię, zrumienić.

  3. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso podsmażyć posiekany por i pokrojone w kostkę boczniaki.

  4. Por z boczniakami połączyć z mięsem i warzywami, Podlać warzywnym wywarem, dodać odrobinę soli i dusić do miękkości.

  5. Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń