Dania główne Przepis na:
Potrawka z żeberek

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3568
Dodano: 11.09.2011
Odsłon: 14230
Składniki
- żeberka, 1 kg
- oliwa, 5 łyżek
- bulion warzywny, 1 litr
- pieczarki, 30 dag
- Papryka czerwona, 2 duże sztuki
- cebula, 2 duze sztuki
- ziemniaki, 5 średnich sztuk
- pieprz
- sól
- czosnek, 3 zabki
- papryka w proszku ostra
- bazylia suszona, szczypta
- oregano suszone, szczypta
- pomidory, 3 duże sztuki
- przecier pomidorowy, 1 łyżka
- śmietanka 30 %, 5 łyżek
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
żeberka obsmażyć na oliwie na brązowy kolor
-
żeberka wraz z oliwą przełozyć do dużego garnka i zalać bulionem. Dusić około 30 minut
-
Po tym czasie dożucic pieczarki pokrojone w dość dużą kostkę, cebule pokrojoną w piórka i pokrojone w kostke pomidory, przecier pomidorowy i czosnek
-
Wszystko dusić jeszcze 30 minut.
-
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w dość dużą kostke oraz pokrojoną w kostke paprykę. Wszystko doprawić wedle uznania przyprawami.
-
Gdy juz ziemniaki będą miękkie dodać śmietanke i dusić jeszcze 5 minut.
-
SMACZNEGO:)
Komentarze do przepisu (1)

kuchniahanny 20 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Pysznie, głodna się zrobiłam!1 Kto głosował? | Odpowiedz