Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15068

Dodano:

Odsłon: 4820

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?

Składniki

  • śliwki węgierki, dowolna ilość
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni.
    Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń