Do góry

Dania główne Przepis na:

Poznański pasztet

Poznański pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Poznański pasztet"

Składniki

  • Po 1 kg udek z kurczaka i udźca z indyka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2/3 szkl. oleju
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa
  • 40 dag słoniny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obydwa rodzaje mięsa, obraną marchewkę i pietruszkę oraz grzyby włóż do garnka. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Zalej małą ilością wody. Gotuj do miękkości.

  2. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do wystudzenia. Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj wątróbki. Smaż razem jeszcze kilka minut. Mięso oddziel od kości, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami i wątróbkami z cebulą. Masa będzie aksamitna, jeśli dodatkowo zmiksujesz ją w malakserze.

  3. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę. Wsyp imbir, gałkę, sól, i pieprz do smaku, wymieszaj. Słoninę potnij w cienkie plasterki, wyłóż nimi półokrągłe 2 foremki, tak aby końce wystawały poza brzegi. Masę przełóż do foremek. Przykryj końcami słoniny. Piecz 70 minut w 180 st.

  4. godziny i 35 minut, 1 porcja ok. 395 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń