Do góry

Dania główne Przepis na:

Pręga wołowa w aromatycznym sosie z czerwonego wina.

Pręga wołowa w aromatycznym sosie z czerwonego wina.

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1015

Dodano:

Odsłon: 314

Pręga wołowa, wołowina idealna jako główne danie, duszona z cebulą, czosnkiem, świeżym tymiankiem, zielonym pieprzem i czerwonym winem. Mięso które rozpływa się w ustach, polecam serdecznie mój przepis.

Składniki

  • Pręga wołowa 2 płaty 800 g.
  • Wino czerwone półsłodkie 200ml.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki.
  • Tymianek świeży kilka gałązek.
  • Pieprz zielony 1 łyżka stołowa.
  • Pieprz czarny zmielony 2 szczypty.
  • Sól do maku.
  • Masło 3 łyżki stołowe.
  • Oliwa z oliwek do smażenia.
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy, oprószamy solą i pieprzem z obu stron, następnie rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy płaty z obu stron.
    Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i dorzucamy do mięsa, podsmażamy razem przez kilka chwil i dorzucamy tymianek, pieprz zielony i wlewamy wino.
    Całość przykrywamy i dusimy przez ok 2,5 godziny, na koniec wrzucamy masło które zagęści sos jeszcze odrobina soli do smaku i pyszna wołowina gotowa !!!
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń