Do góry

Desery Przepis na:

Prosta babka z bakaliami

Prosta babka z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 11007

Dodano:

Odsłon: 378

Prosta i szybka babka z bakaliami ;-)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • garść płatków migdałowych
  • Ponadto:
  • 2 mleczne czekolady
  • kilka całych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do ubitych jajek dodajemy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy roztopioną margarynę.

  3. Jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowana skórkę.

  4. Wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Ja z podanej proporcji robię albo jedną dużą babkę, albo jedną średnią i jedną małą lub jedną średnią babkę i 6 muffinek. A tym razem zrobiłam sześć muffinek i średnia babkę, czyli ciastem napełniamy sześć papierowych foremek do muffinek które umieszczamy w specjalnej blaszce do muffin, a resztę ciasta wylewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy na babkę, najlepiej z kominem.

  5. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy ją przez około 60 minut. Muffinki piekę również w temp. 180'C ale przez około 20 minut. Muffinki i babka po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor.

  6. Moje muffinki znikły zaraz po upieczeniu więc zdążyłam obsypać je tylko cukrem pudrem i zrobić fotkę, a babkę odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i powstałą polewą oblewamy dokładnie babkę.

  8. Na czekoladzie układamy migdały, a całą babkę obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń