Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto z czekoladą i migdałami.

Proste ciasto z czekoladą i migdałami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 459

Szybkie, proste ale mega smaczne ciasto do kawy.Mięciutkie, pachnące migdałami z polewą czekoladową. Dzieciaki je uwielbiają:)

Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 3 jajka
  • 180 gram cukru
  • 10 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao, 3-4 krople olejku migdałowego
  • 150 gram migdałów
  • Polewa czekoladowa czyli:
  • 100 gram śmietanki kremówki
  • 100 gram czekolady ( u mnie deserowa)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao wsypać do miski.
    Masło z cukrem utrzeć, powoli dodawać po 1 żółtku,ucierać dalej.
    3 białka ubić na sztywną pianę. Połączyć składniki sypkie z masą maślano-jajeczną, dodać mleko, pianę z białek, olejek migdałowy i delikatnie wymieszać łyżką.
    Do masy wsypać garść migdałów, większą część zostawić do obsypania gotowego ciasta.

  2. Całą masę wlać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. przez około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić, oblać polewą czekoladową przyrządzoną ze śmietanki i czekolady.
    Czyli: śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i gotowe :)
    Migdały podprażyć na suchej patelni. Obficie posypać ciasto.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń