Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie kluski śląskie. Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną nam np z obiadu.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Dzielimy na równe 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby zapełnić powstałą dziurę. Wyjęte ziemniaki dodajemy do miski. Wbijamy jajko i troszkę solimy.
Zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku, z którego formujemy kulkę. Kulkę spłaszczamy i robimy w niej dziurkę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem bądź z okrasą. Smacznego!