Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie kluski śląskie. Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną nam np z obiadu.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 133
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 269
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1784
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 291
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 133
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 269
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1784
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 291
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Dzielimy na równe 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby zapełnić powstałą dziurę. Wyjęte ziemniaki dodajemy do miski. Wbijamy jajko i troszkę solimy.
Zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku, z którego formujemy kulkę. Kulkę spłaszczamy i robimy w niej dziurkę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem bądź z okrasą. Smacznego!