Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosty, szybki obiad.

Prosty, szybki obiad.

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 3153

Dodano:

Odsłon: 2190

W ciagu 30 minut mozna wyczarowac z niewielu skladników smaczny i oryginalny posilek. W tym wypadku to pieczony filet z lososia pod chrupiaca pierzynka koprowo-orzechowa.

Składniki

  • 1 kg swiezego fileta z lososia
  • 1 peczek kopru
  • 50 g mieszanych orzechów (np. wloskie, ziemne, laskowe, nanerczowe)
  • sól, pieprz
  • 1 zabek czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masla
  • 1 pomarancza
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Lososia myjemy, suszymy i usuwamy ewentualne osci.
    Czosnek, orzechy i koper drobno siekamy, dodajemy starta skórke z pomaranczy, drobno utarty parmezan, miekkie maslo, doprawiamy sola i pieprzem i wszystko dokladnie mieszamy.

    Piekarnik podgrzewamy do 200° C (180° C termoobieg), lososia wkladamy do wysmarowanej maslem foremki, lekko wklepujemy mieszanke orzechowo-koprowa i pieczemy ok. 30 min.

    Samkuje z czerwonym ryzem i sosem koperkowym, ale równiez z ziemniakami lub salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń