Do góry

Dania główne Przepis na:

Przegrzebki na sposób normandzki

Przegrzebki na sposób normandzki

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 5070

Dodano:

Odsłon: 7092

Przegrzebek, zwany tez muszla sw. Jakuba jest prawdziwym rarytasem nie tylko w Normandii, gdzie mozna go lowic od pazdziernika do maja. Typowo normandzki sposób polega na przyrzadzeniu w sosie smietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i pochodzacego z tego regionu calvadosu.

Składniki

  • 8 świeżych przegrzebków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • wywar rybny
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 200 ml (20 cl) calvadosu
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekac czosnek i szalotke, smazyc na masle z dodatkiem odrobiny oleju, równolegle przygotowac wywar rybny, jesli nie mamy gotowego. Cebule zalac calvadosem, nastepnie dodac wywar rybny i creme fraiche.
    Przegrzebki smazyc na osobnej patelni po 2 minuty z obu stron, nastepnie zalac sosem i podgrzac przez chwile.

  2. Jesli posiadamy muszle, mozemy je umyc, wysuszyc i podawac w nich przegrzybki z sosem.

  3. Przyrzadzone w ten sposób przegrzebki smakuja z salata lub chrupiaca bagietka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń