Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąska z polenty

Przekąska z polenty

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 340

Dodano:

Odsłon: 2247

Świetna, sycąca i przede wszystkim zdrowa przekąska. Polecam wszystkim, którzy lubią wyrafinowane, a jednocześnie całkiem proste dania

Składniki

  • 1 kg mąki kukurydzianej
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki soli
  • Pasta pomidorowa do posmarowania
  • Kilka plasterków podprażonego boczku lub szynki
  • Kozi serek dojrzewający (np. roladka z koziego sera Chavroux)
  • Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki
  • Tymianek lub rozmaryn do posypania
  • LUB!
  • siekane świeże zioła (bazylia, tymianek ,oregano)
  • czarnuszka, sezam, kminek, sól gruboziarnistą
  • tarty parmezan
  • jajko
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polenta jest tradycyjną włoską potrawą przygotowywaną z mąki lub kaszki kukurydzianej. Możemy kupić gotową, odpowiednio już spreparowaną mąkę na polentę (dostępna jest np. w Lidlu) i przygotować ją zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jest to dużo szybszy sposób na przygotowanie tego pysznego, lecz wymagającego czasu i… sporej siły dania.
    Polentę przygotowywałam i na szybko, i w sposób tradycyjny. Trudno mi jest zadecydować, która bardziej mi smakowała, jednak skłaniam się ku tradycji.

    W wysokim garnku wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Następnie nieco zmniejszamy ogień i cały czas za pomocą drewnianej łopatki mieszając powoli, jednym strumieniem wsypujemy 60 dag mąki kukurydzianej. Nie możemy zrobić tego zbyt gwałtownie, ponieważ zrobią nam się kluski. Cały czas dokładnie i powoli ukręcamy. Gdy polenta zacznie gęstnieć dolewamy odrobinę gorącej wody z rondelka tak, aby nie zrobiła się zbyt twarda. Po ok. 15 minutach dosypujemy pozostałe 40 dag mąki nadal mieszając i w razie konieczności dolewając wrzątku. Gotujemy kolejne 15 minut. Gdy polenta w charakterystyczny sposób zacznie odchodzić od ścianek garnka znaczy, że jest gotowa.

  2. Dobrze ukręcona polenta powinna być gładka, aksamitna i pozbawiona goryczkowego posmaku, a po zastygnięciu jej powierzchnia powinna być lekko błyszcząca.

  3. Pod koniec gotowania możemy do polenty dodać świeże siekane zioła lub parmezan i dokładnie mieszamy.
    W tradycyjny sposób, gotową polentę wylewa się na kamienny blat zwilżony wodą i nadaje jej odpowiednią grubość. My możemy wykorzystać w tym celu dużą tacę i tym podobne naczynia (chyba, że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami wielkiego kamiennego blatu).

  4. Z zastygłej polenty za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy niewielką ilością pasty pomidorowej, układamy boczek lub szynkę pokrojone na niewielkie kawałki, pieczarki, kozi ser i posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku (opcja grill, 170 stopni) tak, aby ser lekko się przyrumienił.

  5. Zamiast tych wszystkich dodatków możemy również krążki jedynie posmarować jajkiem, posypać świeżymi ziołami lub przyprawami oraz parmezanem i również zapiec.

    W przepisie celowo nie podałam dokładnych ilości dodatków, gdyż ich ilość zależy już od Waszych smaków i gustów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń