Do góry

Dodatki Przepis na:

Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 1528

Dodano:

Odsłon: 387

Zawsze dobrze mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Dzięki niemu w prosty sposób można przygotować smaczne małe co nieco. Proponuję przekąskę z farszem pieczarkowym z suszonymi pomidorami i serem feta. Pysznie smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na szwedzki stół.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • pieczarki 15 dag
  • pomidory suszone w proszku 1 łyżka
  • pomidory suszone w oleju 4 szt
  • ser feta 10 dag
  • czarnuszka 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu /może być oliwa po suszonych pomidorach/. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Po 5-7 min dodajemy pokrojone pomidory suszone i smażymy do czasu aż pieczarki zmiękną i sos/woda odparuje. W międzyczasie dodajemy suszone pomidory w proszku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.

  2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu i rozkruszony ser feta.

  3. Końce kwadratu zlepiamy u góry i posypujemy czarnuszką. Przygotowane przekąski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 17 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń