Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec bakaliowy

Przekładaniec bakaliowy

Autor: Marcepanowa14

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 126

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 343

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !

Składniki

  • ZACZYNKA DROŻDŻOWA:
  • 10 dag drożdży
  • 1 kopiata łyżeczka mąki
  • 3 łyżeczki mleka, 1 łyżeczka cukru
  • CIASTO :
  • 750 g mąki
  • mały kubek śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynki mieszamy ( powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) , przykrywamy i zostawiamy na 1/2 h do wyrośnięcia.

  2. 1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę.
    2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
    3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
    4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość.
    5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
    6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce
    (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu).
    7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami.
    Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 marca Super ciacho, jak masz dwa, to jedno biorę xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń