Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec z kajmakiem i kremem budyniowym

Przekładaniec z kajmakiem i kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4172

Dodano:

Odsłon: 1770

Czekoladowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, krakersami i masą kajmakową, obsypany prażonymi płatkami migdałowymi

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Budyń czekoladowy (bez cukru) 3 opakowania
  • KREM BUDYNIOWY:
  • Budyń waniliowy 2 opakowania
  • Mleko 3 szklanki
  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • DODATKOWO:
  • Masa kajmakowa 1 puszka
  • Krakersy
  • Płatki migdałowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie. Dodajemy to do wcześniej przygotowywanej masy i miksujemy, aż składniki się połączą. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (o wymiarach 32x25cm) i pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przekrajamy na dwie równe części.

  2. KREM BUDYNIOWY: Zagotowujemy mleko, stopniowo wsypujemy do niego budynie (cały czas mieszając). Chwilę trzymamy garnek na ogniu, aby ponownie się zagotowało (mieszamy, aby się nie przypaliło) i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy do tego ugotowany wcześniej budyń oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

  3. Przekrojony biszkopt nasączamy (alkoholem lub wodą z sokiem cytrynowym). Na pierwszą warstwę biszkoptu rozkładamy 3/4 kremu budyniowego, rozkładamy na nim krakersy. Następnie na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem budyniowy. Krem posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń