Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na chleb

Przepis na chleb

Autor: Tina

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18982

Dodano: 07.06.2008

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Przepis na chleb"

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej chlebowej typ 1050
  • 25 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • kminek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzej. Odmierz 100 ml ciepłego mleka. Wkrusz do niego drożdże. Domieszaj cukier i tyle mąki luksusowej, by powstał dosyć gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut.

  2. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Odsyp ok. 1/2 łyżeczki soli, resztę dodaj do składników w miseczce. Wsyp trochę kminku. Dolej pozostałe mleko i ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce na 35–45 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 kule – mniejszą i większą. Ułóż je jedna na drugiej. Do mniejszej kuli przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno przyciśnij, by powstał głęboki rowek. Chleb odstaw jeszcze na 45 minut.

  4. Jajko wymieszaj z odłożoną solą i łyżeczką wody. Posmaruj tym wierzch bochenka. Piecz go 35-45 minut w temp. 200 st.

  5. Zachowuje świeżość nawet przez 5 dni.

  6. ok. 75 min

  7. Wyrastanie: ok. 105 min

  8. kromka ok. 80 kcal

  9. Ok. 10 gr za kromkę

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń