Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na krajankę z szampanem

Przepis na krajankę z szampanem

Autor: Tina

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18981

Dodano: 22.06.2008

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Przepis na krajankę z szampanem"

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250 ml wina musującego
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Białka ubij, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem.

  2. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Wystudź.

  3. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z winem. Brzoskwinie osącz, zmiksuj. Twaróg utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym.

  4. Śmietanę ubij, połącz z serem i musem brzoskwiniowym. Dodaj wino z żelatyną. Masę wylej na spód. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuść wg przepisu. Wylej na ciasto. Odstaw do stężenia.

  5. Gotową krajankę udekoruj np. bitą śmietaną i owocami.

  6. Znakomita także na spodzie z herbatników ok. 60 min 1 porcja zawiera ok. 340 kcal Ok. 1,90 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń