Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na kurczaka w pomidorach

Przepis na kurczaka w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Przepis na kurczaka w pomidorach"

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1
  • 2 kg)
  • 8–10 małych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • na 4 porcje •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 410 kcal •Cena porcji: ok. 4 zł

  2. Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę pokrój na 4 porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na około godziny w chłodne miejsce. W tym czasie cebule obierz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem masła.

  3. Na gorący tłuszcz wrzuć cebule oraz czosnek. Usmaż je na szklisto. Potem dołóż zamarynowane porcje kurczaka. Mięso obsmaż na rumiano. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Przykryj i duś około 40 minut na małym ogniu. Pomidory umyj, potnij na połówki.

  4. Dodaj do mięsa około 5 minut przed końcem duszenia. Całość jeszcze raz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie udekoruj natką.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń