Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na pieczoną szynkę wieprzową

Przepis na pieczoną szynkę wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Przepis na pieczoną szynkę wieprzową"

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki kminku i ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziarna jałowca tłuczemy np. w moździerzu. Obrany czosnek miażdżymy, ucieramy z solą i jałowcem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z tłuszczem nacinamy w kratkę. Szynkę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na noc.

  2. Po tym czasie mięso smarujemy dżemem, prószymy pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym liściem laurowym.

  3. Mięso układamy w brytfannie. Wokół rozkładamy połówki cebuli, podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180oC. Dokładamy ćwiartki lub ósemki jabłek. Gdy mięso się ładnie zarumieni, przykrywamy folią spożywczą i dopiekamy jeszcze 50 minut.

  4. Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 450 kcal Białko 22 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 11 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń