Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na pilaw z mięsem i marchewką

Przepis na pilaw z mięsem i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Przepis na pilaw z mięsem i marchewką"

Składniki

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 3–4 marchewki
  • 1 większa cebula
  • 1 szkl. ryżu
  • olej rzepakowy. Przyprawy: 3–4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • kminek
  • curry
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, a następnie kroję w niezbyt grubą kostkę. Przekładam do miseczki, skrapiam olejem, oprószam solą, pieprzem, obiema paprykami, posypuję curry i kminkiem.

  2. Mieszam dokładnie, przykrywam folią spożywczą i chowam do lodówki.

  3. Cebulę obieram, drobno siekam. Obieram marchew i czosnek. Czosnek przeciskam przez praskę. Marchew kroję w talarki.

  4. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, szklę na nim cebulę z czosnkiem, dodaję marchew.

  5. Oprószam wszystkimi przyprawami i mieszając, smażę kilka chwil.

  6. Na patelnię dodaję ryż. Często mieszając, smażę około 10 minut. Zalewam 2 szklankami wrzątku, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.

  7. Mięso smażę, dodaję do ryżu. Podgrzewam jeszcze ok. 3 min, ew. doprawiam do smaku.

  8. ok. 50 min

  9. Porcja zawiera ok. 310 kcal

  10. Porcja kosztuje ok. 3 zł

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń