Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na taco

Przepis na taco

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13222

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Przepis na taco"

Składniki

  • 12 muszli taco
  • 50 dag mielonego mięsa
  • np. wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • 5-6 listków sałaty lodowej
  • 2-3 pomidory
  • 1 strąka pomarańczowej papryki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Sałatę umyj, osusz, porwij lub pokrój nożem na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Paprykę potnij w bardzo cienkie paski.

  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kmin, mieloną kolendrę, słodką i ostrą mieloną paprykę, mieszając smaż ok. 20 sekund. Następnie dodaj mięso, wymieszaj. Smaż ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.

  3. Na koniec dodaj pomidory z puszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duś na małym ogniu 10-15 min od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Muszle do taco włóż na 3 min do piekarnika nagrzanego do 180°C (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Do każdej nałóż mięso. Na wierzchu rozłóż pokrojoną sałatę, pomidory oraz pokrojoną w paski paprykę.

  5. 40 minut. Sztuka: 170 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń