Do góry

Przetwory Przepis na:

Przysmak ze słoika

Przysmak ze słoika

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 8553

Dodano: 29.07.2016

Odsłon: 31397

Trochę czasu zajmuje zrobienie przysmaku,ale warto.Jest bardzo smaczny.Polecam.

Składniki

  • Boczek wędzony 1,40kg
  • Boczek surowy 1,40kg
  • Mięso od szynki 1,20kg
  • Kiełbasa wiejska 60dkg
  • Czosnek główka średni
  • Sól,pieprz czarny,kilka ziaren jałowca
  • Ziele ang.kilka ziaren,liście laurowe kilka szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z boczków wykroić skórę,z kiełbasy zdjąć.
    Wszystko razem zmielić oraz czosnek.
    Doprawić do smaku pieprzem i solą.Dać na noc do lodówki.
    Na drugi dzień do wyparzonych słoików na spód położyć parę ziarenek ziela,dwa ziarenka jałowca i po dwa listki liścia laurowego.
    Mięso nakładać do słoików na 3/4 wysokości.Boki przy zakrętkach wytrzeć,zakręcić i dać do wyższego garnka wyłożonego na spodzie ściereczką.
    Pasteryzować przez 3 dni.
    W pierwszym dniu licząc od momentu wrzenia 60min.
    W drugim dniu tak samo.
    Na trzeci dzień 40min.
    Zostawić w wodzie do wystudzenia,potem nie musi przechowywać się w lodówce.
    Taka konserwa spokojnie może nawet rok stać,o ile wcześniej jej się nie zje:)

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń