Do góry

Desery Przepis na:

Przystawka z groszku i kurczaka

Przystawka z groszku i kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Przystawka z groszku i kurczaka"

Składniki

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 gałązka zielonej pietruszki
  • 5 jajek
  • 80 g parmezanu
  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 100 g bekonu
  • świeże warzywa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groszek rozmroź. Opłucz pietruszkę i oberwij listki. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Ok. 2/3 groszku i pietruszkę drobno zmiksuj, dodaj żółtka i starty drobno parmezan. Z białek ubij sztywną pianę.

  2. Mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w większe kawałki i dodaj do farszu. Posól i dopraw pieprzem. Pod koniec dodaj pianę z białek i resztę groszku. Dno i boki brytfanny wyłóż plastrami bekonu, poukładaj na nim przygotowany farsz i wygładź powierzchnię.

  3. Włóż brytfannę do kąpieli wodnej (większego naczynia żaroodpornego z wodą) i wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w 180°C. Wyjmij formę z piekarnika. Poczekaj, aż terina wystygnie i dopiero wtedy pokrój ją w plastry. Ułóż na półmisku i udekoruj groszkiem, pomidorkami oraz sałatą.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń