Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg z sałatką grejpfrutową

Pstrąg z sałatką grejpfrutową

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pstrąg z sałatką grejpfrutową"

Składniki

  • 800 g filetu z pstrąga atlantyckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 czerwone grejpfruty
  • 2 szklanki świeżych ziół
  • np.: rukwi wodnej
  • rzeżuchy
  • natki pietruszki
  • fenkuł (bulwa ok. 300 g)
  • pokrojony w piórka
  • 1/3 szklanki oliwek
  • kalamata
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Umyj filet i osusz go na papierowym ręczniku. Podziel na 4 porcje. Ułóż je na przygotowanym papierze, posmaruj połową oliwy. Oprósz solą. Piecz, bez przykrycia, 10-15 minut (lub dłużej, jeśli wolisz rybę dobrze wypieczoną).

  3. Obierz grejpfruty, podziel na cząstki i obierz z błonek (rób to nad talerzykiem, aby nie stracić soku, który przy tym wyciśniesz). Przełóż kawałki grejpfruta do miski, wlej sok z talerzyka oraz resztę oliwy. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj. Dodaj zioła, pokrojony fenkuł oraz oliwki. Delikatnie wymieszaj wszystkie .

  4. Przełóż upieczoną rybę na półmisek i obłóż ją sałatką. Podawaj od razu.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń