Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami

Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 7448

Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny.

Składniki

  • 400 g maki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki płatków pszennych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 ml maślanki
  • 60 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 -2 łyżeczki prażonej cebulki.
  • Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania formy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
    Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/10/pszenno-orkiszowy-chleb-z-ziarnami.html

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń